Back to top

Blog

Home Straatpraat Straatpraat #2 Stichting Steenbreek: omdat groen mensen verbindt

Straatpraat #2 Stichting Steenbreek: omdat groen mensen verbindt
blog straatmeubilair stichting steenbreek boombank meer groen
Blog 20 mrt 2020

Operatie Steenbreek is in 2015 opgericht om actie te voeren tegen de trend om particuliere tuinen te verharden. Een viertal stadsecologen sloeg destijds de handen ineen en bedacht samen met mensen van Entente Florale Nederland, Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Environmental Research en Hogeschool Van Hall Larenstein hoe dat moest worden aangepakt. Meer tuin en minder tegels, zogezegd.

Sinds januari 2019 is Stichting Operatie Steenbreek gefuseerd met Stichting Entente Florale Nederland en is verder gegaan onder de naam Stichting Steenbreek. Deze Stichting werkt aan een bredere doelstelling: de ruimte om ons heen klimaatadaptief maken en de biodiversiteit in de hele buitenruimte verbeteren.

Groen moet je doen

Sichting Steenbreek entameert daarom concrete groene acties in de tuin, op straat, in de wijk en verder. Elke vierkante meter steen die door groen wordt vervangen helpt immers: 

 • water kan weer in de bodem zakken
 • de temperatuur in de stad wordt getemperd
 • fijnstof wordt afgevangen
 • insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied
 • het bodemleven verbetert
 • groen dempt omgevingsgeluid
 • mensen voelen zich prettig en gezonder

Vele gemeentes, provincies en waterschappen zijn inmiddels actief betrokken bij de Stichting Steenbreek. Zij helpen mee om met inwoners scholen en bedrijven de openbare ruimte verder te vergroenen. Een loffelijke doelstelling; Falco helpt graag mee om invulling te geven aan een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving. Meer informatie is te vinden op www.operatiesteenbreek.nl

Zo krijgt u meer groen in stedelijke omgevingen

Bij vergroeningsprojecten blijkt er heel veel behoefte aan modulaire oplossingen, die maximale flexibiliteit bieden en de creativiteit stimuleren. FalcoFlora is zo’n oplossing. Stalen gazonranden bieden de mogelijkheid om verhoogde perken met gras of beplanting te maken, maar er kunnen ook zittingen, zithoeken en tafels aan bevestigd worden. De gazonranden staan onder een hoek van 76 graden en de bovenkant is afgewerkt met een buis; het kan dus tegen een stootje. De gazonranden zijn beschikbaar als rechte onderdelen en als binnen- en buitenbocht. De maatvoering (hoogte en lengte) kan variëren, afhankelijk van uw vorm en opstelling. Er valt eindeloos met de vormen en zitmogelijkheden “te “spelen”, zodat u precies de vergroening kunt creëren die wilt. Binnen het programma zijn ook boombanken en bijpassende afvalbakken beschikbaar. Het gebruikte hout is uiteraard FSC® gecertifieerd en alle stalen delen kunnen in een RAL-kleur naar wens gepoedercoat worden. Cortenstaal is ook mogelijk.

Zie voor informatie en inspiratie: https://www.falco.nl/producten/straatmeubilair/zitelementen/falcoflora.html

Falco Flora is maatwerk voor het groener maken van publieke ruimten in steden of dorpen, bij scholen of bedrijven. Daarom is FalcoFlora niet via de Falco-webshop verkrijgbaar. Een Falco-projectspecialist helpt u graag verder via +31 546 55 44 35 of per e-mail: verkoop@falco.nl

straatmeubilair blog stichting steenbreek groen boombank
blog straatmeubilair stichting steenbreek boombank meer groen
blog straatmeubilair stichting steenbreek boombank meer groen
blog straatmeubilair stichting steenbreek boombank meer groen
blog straatmeubilair stichting steenbreek boombank meer groen
blog straatmeubilair stichting steenbreek boombank meer groen
blog straatmeubilair stichting steenbreek boombank meer groen

0 Comments


Add a new comment:


Circulair

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Al in 2030 moet Nederland 50% minder primaire grondstoffen (mineralen, metalen en fossiele brandstoffen) gebruiken. Dat is voor iedereen een grote uitdaging. Ook voor Falco. Hoewel, al vanaf de oprichting van Falco wordt er binnen het bedrijf modulair gedacht, gewerkt en geproduceeerd. We waren er vroeg bij, zogezegd. Niettemin vergt ook bij Falco circulair denken het nodige omdenken en veranderen. Reden waarom Falco sinds 2020 een Circulair Manager heeft, John Wermink. John houdt zich onder andere bezig met onderwerpen als: 

 • Hoe zijn Falco-producten voor de buitenruimte zo circulair als mogelijk te maken?
 • Hoe kan Falco haar producten zo ontwerpen dat ze snel een eenvoudig te monteren èn te demonteren zijn?
 • Hoe kunnen Falco-producten doelmatig gerepareerd, refurbished of gerecycled worden?
 • Hoe is de (rest)waarde van materialen en gedane arbeid zo goed mogelijk te behouden?
 • Het onderhouden, bewaken en intern begeleiden van onze diverse certificaten, zoals ISO 9001, ISO 14001, VCA, FSC en CO2 prestatieladder (KAM).

Meer weten?

Falco denkt graag met u mee over de inzet van circulaire producten voor een mooiere en meer verantwoorde inrichting van uw buitenruimte. 

 

+31 546 55 44 44 j.wermink@falco.nl
Circulair (image 1) Circulair (image 2) Circulair (image 3)
Wij staan (of zitten) voor u klaar!

Falco's adviseurs staan klaar om u telefonisch of tijdens een bezoek te adviseren. Ook sturen zij graag op uw verzoek gedetailleerde informatie toe.

+31 546 55 44 44 info@falco.nl Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste producten en schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!