Back to top

Blog

Home Straatpraat Straatpraat #5 Het belang van NEN-EN 1090 certificering

Straatpraat #5 Het belang van NEN-EN 1090 certificering
Lasser NEN-EN 1090 certificering
Blog 8 feb 2021

Met als missie “het duurzaam inrichten van uw buitenruimte met producten die uitblinken in functionaliteit en vormgeving” is Falco uiteraard in het bezit van het EN 1090-1:2009/A1:2011 certificaat. Hiermee verkrijgen ‘stalen constructiedelen’ (lees bijvoorbeeld fietsenoverkappingen) een CE-verklaring. Zo’n CE-verklaring is een hele belangrijke garantie voor u, als opdrachtgever. Immers, met een CE-verklaring volgens EN 1090 bent u verzekerd van een staalconstructie, bijvoorbeeld een fietsen- of andere overkapping, die voldoet aan de statische berekening volgens Eurocode EN-1993 NA:NL. Dat zijn de zwaarste waardes die van toepassing zijn in Nederland.

NEN-EN 1090 kort samengevat

Om als fabrikant, zoals Falco, de CE-markering te mogen aanbrengen, voldoen we aan alle voorwaarden die in NEN-EN 1090-1 zijn vermeld (ITT, Factory Production Control (FPC), lascertificaat, enz.). Om het ingewikkeld te maken: vele van die voorwaarden worden in detail verduidelijkt en voorgeschreven in EN 1090-2.  Sinds het verschijnen van deze norm in 2008 wordt deze norm in alle Stabu-bestekken, maar ook in heel veel andere overeenkomsten, van kracht verklaard. De NEN-EN 1090-2 is dus vandaag de dag op vrijwel alle overeenkomsten van toepassing. Zodra er ontworpen wordt met NEN-EN 1993 zijn de voorschriften van de NEN-EN 1090-2 dus (automatisch) van toepassing.

Kennis en kunde

Dit alles vraagt veel kennis en kunde bij Falco: zaken waar Falco graag in investeert. Immers, bij certificering van het FPC wordt vooral gekeken naar de kwaliteit van de mensen, de productiemiddelen en de locatie. Zijn die allemaal voldoende om het gevraagde product te kunnen leveren? Is er een afdoende systeem voor de beheersing van mens, materiaal, middelen en methoden? FPC wordt soms met ISO 9001 vergeleken, maar bij FPC ligt de nadruk meer op technische eisen en procesbeheersing. Hierbij is ook de eerdergenoemde NEN-EN 1090-2 van belang. Daarin zijn de technische voorwaarden opgenomen waarmee een fabrikant kan aantonen aan de eisen te voldoen en waar naar de NEN-EN 1090-1 voortdurend verwijst. 

Vragen over EN-1090-1 bij Falco?

Beetje ingewikkelde materie is het wel; zeker als u er verder niet zo in thuis bent. Dus vraag gerust één van onze verkoopadviseurs als u nog vragen heeft. Zij geven u graag meer informatie of brengen u in contact met een specialist binnen Falco. 

 

 


0 Comments


Add a new comment:


Wij staan (of zitten) voor u klaar!

Falco's adviseurs staan klaar om u telefonisch of tijdens een bezoek te adviseren. Ook sturen zij graag op uw verzoek gedetailleerde informatie toe.

+31 546 55 44 35 info@falco.nl Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste producten en schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!