

Over Falco
Home Over Falco Falco: overtuigd circulair
De circulaire economie. Een blijvertje? En wat is het nu eigenlijk?
De circulaire economie staat tegenover de “vroegere” benadering waarbij we steeds nieuwe producten aanschaffen, gebruiken en weggooien; de lineaire economie. Deze wegwerp en vervang cultuur heeft een enorme impact op de aarde. Het circulaire model gaat er juist vanuit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later. Na gebruik kunnen producten gedemonteerd, opnieuw ingezet of de materialen opnieuw gebruikt worden. Het gaat dus uit van een wereld zonder afval. In een circulaire economie zorgen we dat grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde houden. Dit betekent ook dat wanneer we echt circulair willen werken, we dat met elkaar moeten doen.
Daarbij gaat het niet alleen om grondstoffen en tegengaan van vervuiling. Nee, het gaat ook om ondernemerschap. Ondernemen door waarde creatie, zowel financieel en maatschappelijk, innovatie en betere klantrelaties. Falco wil zo’n ondernemer zijn. Voor u! En natuurlijk is daar onlosmakelijk aan verbonden dat we met onze producten en onze inzet het gebruik en het comfort van fietsen stimuleren. En zo ook nog eens bijdragen aan een duurzame mobiliteit.
Met andere woorden; circulariteit is een nieuwe manier van denken. Maar vooral van samen doen!
Duurzame energie
Duurzame energiebronnen als zon en wind veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot. Ander voordeel is dat deze energie onuitputtelijk is. Dit in tegenstelling tot kolen, olie en gas. Daarom heeft Falco de afgelopen jaren geïnvesteerd in maar liefst 1787 zonnepanelen op de daken van de productiehallen. Daarmee is Falco volledig zelfvoorzienend. Ook stralen we onze betrokkenheid naar de omgeving uit door een windmolen voor het pand. Hiermee laten we andere ondernemers zien wat je als bedrijf al snel kunt doen. Verder zijn bijna alle lampen vervangen door duurzame LED verlichting.
Duurzame materialen
Waar nu al mogelijk gebruiken we voor de productie van onze producten duurzame materialen. Zo zijn we, als 1 van de eerste bedrijven in Nederland, FSC gecertificeerd. Dat betekent dat al ons hout het FSC-keurmerk van de Forest Stewardship Council® bezit. Falco BV is gecertificeerd onder nummer CU-COC-008530. Maar ook onze dochterbedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Denemarken mogen zich FSC gecertificeerd noemen. Ons FSC®-licentienummer is FSC-C016221.
Naast veel hout wordt vooral heel veel staal gebruikt bij Falco. En we weten allemaal dat al het staal recyclebaar is, ook wanneer het verzinkt of gecoat is. Het wereldwijd ingezamelde staal is schroot en dit wordt omgesmolten tot vloeibaar staal. Natuurlijk zijn bij Falco ook producten uitgevoerd in het duurzame Cortenstaal mogelijk. Cortenstaal is goed recyclebaar en heeft een lage CO2 uitstoot. Met een net zo lange levensduur als het reguliere staal!
Duurzame en circulaire producten
Duurzaamheid en circulariteit begint bij de keuze van het product. Voor Falco niet nieuw. Al jaren zijn onze producten robuust en sterk. Soms, vonden we zelf, wel te sterk… Het betekent dat de stand tijden en levensduur van onze producten lang zijn en door goed onderhoud (eventueel door Falco uitgevoerd) gerust nog een generatie langer mee kunnen!
Zo is onze manier van werken eigenlijk al generaties lang onbewust redelijk circulair te noemen. Er wordt veel staal gebruikt, een materiaal dat in zijn geheel te recyclen is en, nog beter, ook geschikt is voor hergebruik. Door thermisch te verzinken en aanvullend eventueel te poedercoaten behouden de producten zo lang mogelijk hun waarde. En is er zo weinig mogelijk nieuw materiaal nodig. Verder wordt al het afvalstaal dat ontstaat tijdens de productie netjes gescheiden en door een metaal-recyclingbedrijf opgehaald. Ook zijn steeds meer producten zo ontworpen dat onderdelen vervangen kunnen worden in plaats van het hele product.
Ook herstel en refurbishing is vaak heel eenvoudig, goedkoper en zeker duurzamer. Hierover gaan we graag met u in gesprek. Samen met u maken we een beheerplan waarbij de inrichting van uw (openbare) buitenruimte mee kan wijzigen. Verandering van trends en kleuren zijn voor ons geen probleem. Dankzij ons “alles in eigen huis” beleid is veel mogelijk en bent u niet afhankelijk van meerdere partijen!
Hiernaast is Falco bezig met onderzoek naar nog meer mogelijkheden op het gebied van circulariteit en de circulaire economie. Productontwikkeling is hierin een belangrijk aspect. Zo wil Falco producten gaan ontwerpen die nog beter kunnen meedraaien in de circulaire economie. Denk hierbij aan ontwerpen voor nog langere levensduur, voor (de)assemblage, refurbishing en remanufacturing, maar ook voor reparatie en onderhoud en voor (schone en hoogwaardige) recycling.
Op dit moment bieden we ook gebruikte producten aan op onze website die prima een tweede levensfase in kunnen. Heeft u Falco producten over? We nemen deze producten graag terug!
Duurzame werkgever
Naast de eisen van ISO14001 heeft Falco veel geïnvesteerd in duurzame energie, het eigen machinepark en de eigen transportmiddelen. Met als doel alle producten in eigen fabriek te kunnen produceren. Dat betekent vanzelfsprekend aanmerkelijk minder transportbewegingen. En voor ons niet onbelangrijk; goed voor de werkgelegenheid in onze regio.
Met het in productie nemen van een eigen poedercoatinstallatie in 2018 zijn deze transportbewegingen nog verder gereduceerd. Onze medewerkers lassen onder de meest moderne lasrookafvoer, met gescheiden waterafvoer en onder goede secundaire arbeidsvoorwaarden.
Onze eigen vrachtwagens voldoen aan Euro V en rijden niet meer dan de noodzakelijke kilometers.
Niet nieuw bij Falco maar ook afvalscheiding is een dagelijks aandachtspunt en het noemen waard. Regenwater wordt afgevoerd naar oppervlaktewater en gaat niet het riool in.
Met weinig personeelsverloop kent Falco veel ervaring en tonen medewerkers aan zeer betrokken te zijn. Als BBL leerling bedrijf en jaarlijks vele stagiaires helpen we de volgende generaties zich ontwikkelen om het beter te doen.
En toen?
We kunnen alles willen en volledig circulair willen zijn met behoud van planet, people en profit. Maar technisch is (nog) niet alles mogelijk. Zijn normen en wetgevers nog niet klaar om op te schalen. Moeten LCA-systematieken nog doorontwikkeld worden voor het meetbaar maken van de circulaire economie. Zijn oplossingen groter dan u en wij.
Een afstudeerder van de UT Twente heeft de mogelijkheden op dit gebied voor Falco samengevat met een gedegen design onderzoek. In materialen, in productontwerp, in duurzame energie. Een LCA van alle gebruikte materialen. Op dit moment is onze afdeling Productontwikkeling aan het onderzoeken hoe we de ontwikkelde tool kunnen inzetten in de praktijk en ronden twee sHBO studenten hun stage verslag af, waarin ze onderzoek hebben gedaan naar circulaire
Sinds 1 april is John Wermink in dienst als Circulair Manager. Zijn doel is om bij Falco in kaart te brengen hoe circulair ons productassortiment al is a.d.h.v. MKI-waardes en wat we nog meer kunnen ondernemen om circulair te zijn.
De milieukostenindicator (MKI) is een indicator die de milieu-impact van een product uitdrukt in euro's. Het weegt ale relevante milieueffecten die ontstaan tijdens de levenscyclus van een product en telt deze op tot een enkele score. De MKI, ofwel de schaduwprijs van een product, is een makkelijke manier om de milieu impact van producten of projecten te vergelijken en communiceren. Falco heeft software aangeschaft om MKI's van onze producten te berekenen.
Wat wij kunnen doen, doen we. En wat gaan we doen? We hanteren hier voor onszelf de 10 R’en. Waarbij we o.a. al bezig zijn met Rethink en Redesign. Maar worden we ook graag uitgedaagd door u voor alle andere R’en.
Een uphill battle die wij als Falco niet uit de weg gaan. Voor u, maar ook voor de generaties to come!
Falco's adviseurs staan klaar om u telefonisch of tijdens een bezoek te adviseren. Ook sturen zij graag op uw verzoek gedetailleerde informatie toe.
Blijf op de hoogte van onze laatste producten en schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!